Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

4 (1 ocen)

Drożdżowe babeczki z dodatkiem truskawek, posypane słodką kruszonką. Robiłam je jakiś Czas temu, wszyscy się zajadali! Są bardzo dobre, ale niestety wymagają troszkę czasu :D Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam.)

Składniki:

  • Ciasto:
    230g. mąki pszennej/ tortowej
    7g. drożdży suchych
    ½ szkl. mleka
    2 żółtka
    2 płaskie łyżki cukru
    50g. masła stopionego
    12 truskawek
    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
    Kruszonka:
    60g. mąki pszennej/ tortowej
    50g. cukru
    50g. Masła
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Kruszonka

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
  • 2. Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 12 części. Do każdej wcisnąć truskawkę, dobrze skleić.
  • 3. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć kawałek ciasta z truskawką sklejeniem do dołu. Odstawić na 30miniut do wyrośnięcia. Posmarować jakiem roztrzepanym z mlekiem.
  • 4. Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Posypać nią babeczki.
  • 5. Tak przygotowane babeczki piec w 190st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować