Drożdżowe z truskawkami i kruszonką

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne drożdżowe ciasto z truskawkami i kruszonką.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    30 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    150 g cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    80 g stopionego masła
    2 duże jajka
    szczypta soli
    Kruszonka:
    100 g mąki
    50 g zimnego masła
    50 g cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    400 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowe z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę z solą przesiać. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy i zarobić ciasto, podlewając stopione i wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do formy (u mnie tortownica 28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawić do podrośnięcia na około 20 minut.
    Truskawki umyć, pozbawić szypułek i wysuszyć. Pokroić na połówki. Składniki kruszonki połączyć i zagnieść. Na cieście poukładać połówki truskawek i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować