Drożdżowa rolada z czekoladą i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, mąki i trochę mleka. Wymieszać i na chwilę odstawić do podrośnięcia. Mąkę, drożdże, jajko, masło, cukier waniliowy, sól i resztę mleka i cukru połączyć i wyrobić ciasto.
2.Zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.Ciasto powinno podwoić objętość.
3.Wyrośnięte przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
4.Masę kajmakową rozgrzać i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. 2/3 masy rozsmarować na połowie ciasta, przykryć drugą połową.
5.Ostrym nożem pokroić na paski 1.5 - 2 cm szerokości.
6.Każdy pasek zwijać spiralnie i układać na blaszce jeden obok drugiego. Przykryć ściereczką do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.180 stopni. Piec do lekkiego zrumienienia 15 - 20 min.
7.Zsunąć ciasto razem z papierem na stolnicę. Posmarować resztą czekolady i dżemem.
8.Pomagając sobie papierem zwinąć roladę i zostawić do przestygnięcia. Po całkowitym schłodzeniu, najlepiej w lodówce, posypać cukrem pudrem i pokroić w plastry.
Komentarze