Najlepsze muffinki, które długo zachowują świeżość.
30 min
Składniki:
2 szklanki mąki,
szklanka kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru, w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
tabliczka ulubionej czekolady (u mnie mleczna z całymi orzechami),
mały słoiczek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego,
skórka starta z dużej pomarańczy
Muffinki z dżemem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek, dodać kawałeczki czekolady (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać łyżkę ciasta, płaską łyżeczkę dżemu i kolejną porcję ciasta (do 3/4 wysokości). Piec w 180 stopniach około 25 minut.
Komentarze