Drożdżowa gwiazda z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drożdżowy wypiek w formie gwiazdy. Można upiec na Boże narodzenie, ale i nie tylko. Gwiazda z nadzieniem serowym z sezonowymi owocami jakimi są jeżyny.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na dwie gwiazdy:
    Rozczyn:


    - 0,5 szklanki ciepłego mleka


    - 1 łyżka cukru


    - 1 łyżka mąki tortowej


    - 5 dag świeżych drożdży



    Ciasto:


    - 2 jajka


    - 0,5 szklanki cukru


    - 4 łyżki oleju


    - 3 szklanki mąki tortowej


    Nadzienie:

    - 25 dag białego sera

    - 1 jajko

    - 1 opakowanie cukru waniliowego

    - 1 budyń waniliowy

    - 2 łyżki cukru

    - 1 szklanka jeżyn


    Dodatkowo:

    - 1 jajko

    - 1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowa gwiazda z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Nadzienie: Ser ucieramy z cukrem waniliowym i jajkiem za pomocą blendera. Dodajemy budyń i blendujemy. Wstawiamy do lodówki do słodzenia na około 50 minut. Jeżyny rozcieramy widelcem, dodajemy do schłodzonej masy serowej i mieszamy za pomocą łyżki. Nadzienie ponownie chłodzimy w lodówce.
  • 4. Formowanie: Ciasto dzielimy na 6 równych części (3 części do jednej gwiazdy). Pierwszą część wałkujemy na koło o średnicy 25 cm. Koło przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta dajemy obręcz o średnicy 9 cm. Do obręczy nakładamy porcję nadzienia. Ciasto smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.Wałkujemy drugą część, przykładamy do tej pierwszej z nadzieniem. Ponownie dajemy obręcz i porcję nadzienia. Wałkujemy ostatnią część i przykładamy do ciasta z nadzieniem. Na środek dajemy obręcz o średnicy 7 cm. Za pomocą noża ciasto kroimy na 4 równe części. Te części kroimy na pół. Przekrojone części na pół jeszcze raz kroimy na pół. Każdą część zakręcamy i zlepiamy z drugą również zakręconą tak żeby powstały ramiona gwiazdy. Ramion powinno wyjść osiem. Wierzch gwiazdy smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem. Tak samo robimy drugą gwiazdę.
  • 5. Pieczenie: Gwiazdy pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Porady

Z podanych składników wychodzą dwie gwiazdy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jeżyny Nadzienie Owoce Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować