Drożdżowa gwiazda z jeżynami

  • wyświetlono: 126 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Drożdżowy wypiek w formie gwiazdy. Można upiec na Boże narodzenie, ale i nie tylko. Gwiazda z nadzieniem serowym z sezonowymi owocami jakimi są jeżyny.

hahaha 015
  • 16 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na dwie gwiazdy:
Rozczyn:


- 0,5 szklanki ciepłego mleka


- 1 łyżka cukru


- 1 łyżka mąki tortowej


- 5 dag świeżych drożdży



Ciasto:


- 2 jajka


- 0,5 szklanki cukru


- 4 łyżki oleju


- 3 szklanki mąki tortowej


Nadzienie:

- 25 dag białego sera

- 1 jajko

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 budyń waniliowy

- 2 łyżki cukru

- 1 szklanka jeżyn


Dodatkowo:

- 1 jajko

- 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa gwiazda z jeżynami

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Nadzienie: Ser ucieramy z cukrem waniliowym i jajkiem za pomocą blendera. Dodajemy budyń i blendujemy. Wstawiamy do lodówki do słodzenia na około 50 minut. Jeżyny rozcieramy widelcem, dodajemy do schłodzonej masy serowej i mieszamy za pomocą łyżki. Nadzienie ponownie chłodzimy w lodówce.
  • 4. Formowanie: Ciasto dzielimy na 6 równych części (3 części do jednej gwiazdy). Pierwszą część wałkujemy na koło o średnicy 25 cm. Koło przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta dajemy obręcz o średnicy 9 cm. Do obręczy nakładamy porcję nadzienia. Ciasto smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.Wałkujemy drugą część, przykładamy do tej pierwszej z nadzieniem. Ponownie dajemy obręcz i porcję nadzienia. Wałkujemy ostatnią część i przykładamy do ciasta z nadzieniem. Na środek dajemy obręcz o średnicy 7 cm. Za pomocą noża ciasto kroimy na 4 równe części. Te części kroimy na pół. Przekrojone części na pół jeszcze raz kroimy na pół. Każdą część zakręcamy i zlepiamy z drugą również zakręconą tak żeby powstały ramiona gwiazdy. Ramion powinno wyjść osiem. Wierzch gwiazdy smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem. Tak samo robimy drugą gwiazdę.
  • 5. Pieczenie: Gwiazdy pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Porady

Z podanych składników wychodzą dwie gwiazdy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikciasto drożdżowejeżynyowocedrożdzówkiciasto z owocamiboże narodzeniepiknikdrożdżowe bułeczkisezonowe owocesezonowe wypiekiciasto drożdżówe z owocamiciasto z jeżynamidrożdżowe z owocamigwiazdanadzienie serowez serem białymdrożdżowa gwiazdaserowy wypiekdrożdżowe z jeżynami

Komentarze

Podobne przepisy

drożdżowa gwiazda

Dodane przez: iziona

Drożdżowa gwiazda

Ciasto które ostatnio podbija internet...

Gwiazda makowa z ciasta francuskiego

Dodane przez: mimiwiki

Makowa gwiazda z ciasta francuskiego

Pyszna , bardzo prosta w wykonaniu,...

efekt końcowy

Dodane przez: baking

Gwiazda z nutellą

Gwiazda nadziana nutellą, nie tylko...

Galaretka z jeżyn

Dodane przez: PolskaGotuje

Galaretka z jeżyn

Ponieważ pojawiły się na mojej...

leśne

Dodane przez: Aninka88

Leśna pianka z jeżynami

pyszne lekkie ciasto z pianką agrestową...

image-1seubeb

Dodane przez: Mniam1

Mrożone babeczki z jeżynami

Babeczka, to czekoladowa skorupka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE