Delikatny filet, cukinia, mozzarella, oliwki- to według mnie przepyszne połącznie! Dodatkowo całość podana na mojej ulubionej rukoli i mamy pyszny, lekki posiłek:). Jeśli ktoś nie przepada za mozzarellą można użyć zwykłego żółtego sera.
Składniki:
Składniki na 2 duże porcje:
• 1 młoda cukinia (mała),
• 1 kilka sera mozzarella,
• ok 5 czarnych oliwek,
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• olej,
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• suszona bazylia,
• suszony tymianek,
• kilka igiełek rozmarynu,
• rukola, pomidorki koktajlowe do podania,
Drobiowe roladki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i dzielimy na dwie części. Każdą części rozbijamy na zgrabny prostokąt. Gotowe mięso oprószamy świeżo mieloną solą i pieprzem. Mięso odstawiamy i przygotowujemy nadzienie.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy, by zmiękła i częściowo odparowała z niej woda. Gotową studzimy.
2.Mozzarellę oraz oliwki kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki wraz z pietruszką dodajemy do cukinii. Nadzienie dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
3.Gotowe wykładamy cienką warstwą na przygotowane filety.
4.Zwijamy zgrabne roladki. Aby dobrze się trzymały możemy spiąć je wykałaczkami lub przewiązać sznurkiem.
Roladki obtaczamy w wymieszanym ze sobą tymianku i bazylii. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, spryskujemy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Roladki pieczemy około 30-40 minut w 180°C do miękkości.
Upieczone mięso dzielimy na plasterki. Podajemy je na rukoli w towarzystwie pomidorków.
Komentarze