Drobiowe gołąbki z młodej kapusty z parowaru

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam gołąbki w aromatycznym sosie pomidorowym ale i takie ze smażoną smakują wspaniale. Zrobione w parowarze są o wiele delikatniejsze niż tradycyjnie gotowane czy pieczone. Przygotowanie gołąbków nie jest trudne ale trzeba im poświęcić trochę czasu

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
    700 gram mięsa mielonego (u mnie mięso z udek kurczaka)
    2-3 woreczki ryżu (wedle uznania)
    2-3 marchewki
    2 duże cebule
    kilka ząbków czosnku (wedle uznania)
    sól
    pieprz
    pieprz chili
    olej do smażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowe gołąbki z młodej kapusty z parowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko. Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso zmielić. Ryż wsypać do miski, dodać do niego usmażoną cebulę, pozbywając się nadmiaru oleju oraz mięso. Całość przyprawić solą, pieprzem, pieprzem chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę zanurzyć we wrzątku -kapusta ma się sparzać, a nie gotować, by liście zmiękły, dały się łatwo oddzielać od głowy a potem zwijać. Kolejno zdejmować sparzone liście, odcinając je od kaczana. Zajmie to krótką chwilkę, ponieważ liście młodej kapusty parzą się szybciutko. Ze sparzonych i ostudzonych liści ścinamy środkowy gruby nerw. Na każdy liść nakładamy sporą ilość farszu i formujemy gołąbki. Układamy w parowarze i parujemy ok 40 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub usmażoną na złoto cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować