Draniki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zetrzeć tak jak na tradycyjne placki. Dodać łyżeczkę przyprawy, jajko, mąkę i startą cebulę. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
2.Składniki nadzienia dokładnie wymieszać, formować małe cienkie placuszki.
3.Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżką masę z ziemniaków na to placek z mięsa. Lekko docisnąć i przykryć łyżką masy ziemniaczanej. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
4.Usmażone draniki składać w naczyniu, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i dusić na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut. Ja wstawiłam na ten czas do piekarnika nagrzanego do temp, 180 stopni.
5.Podawać z gęstą śmietaną i surówką, najlepiej z kiszonej kapusty.
Komentarze