Draniki z mięsem

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Z wyjazdu na Białoruś, oprócz wspaniałych wrażeń, przywiozłam przepis na proste ale bardzo smaczne danie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    2-3 łyżki mąki
    przyprawa do draników - nasiona kopru, kolendry i kminku w proporcji 3:2:1 - zmielone
    pieprz
    sól

    Nadzienie:
    300g mięsa mielonego ( wieprzowo - wołowe)
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    pieprz
    sól

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Draniki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć tak jak na tradycyjne placki. Dodać łyżeczkę przyprawy, jajko, mąkę i startą cebulę. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • 2. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać, formować małe cienkie placuszki.
  • 3. Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżką masę z ziemniaków na to placek z mięsa. Lekko docisnąć i przykryć łyżką masy ziemniaczanej. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
  • 4. Usmażone draniki składać w naczyniu, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i dusić na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut. Ja wstawiłam na ten czas do piekarnika nagrzanego do temp, 180 stopni.
  • 5. Podawać z gęstą śmietaną i surówką, najlepiej z kiszonej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować