Dorsz z patelni z ryżem i porem

4.51 (166 ocen)

  • 45 min

Pysznie komponuje się ta rybka z ryżem i śmietanowym porem.

  • 45 min

Składniki:

  • 80 dag. filetów z dorsza
    1 cebula
    1 por
    2 paczki ryżu
    1 kubek śmietany 30% (200g)
    sól, pieprz do smaku
    sok z jednej cytryny
    4 łyżki mąki
    4 łyżki tartej bułki
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz z patelni z ryżem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Do cebuli wsypać ryż z woreczków i przesmażyć razem ok. 5 minut. Potem wlać 2-3 szkl. wody i posolić. Dusić pod przykrywką, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu przemieszać. Filety z dorsza umyć i pokroić na kawałki. Osuszyć papierowym ręcznikiem i skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem.
  • 2. Pora umyć i pokroić w półkrążki. Następnie na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pora, potem dodać śmietanę. Gotować razem na małym ogniu ok.10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać w miseczce z tartą bułką. Obtoczyć w niej rybę i usmażyć na złoto rozgrzanym oleju. Na ryż wyłożyć przesmażony ze śmietaną por, a na niego rybę. Pokroić szczypiorek i posypać nim gotową rybę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Por Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować