Dorsz atlantycki z patelni na obiad

4.5 (185 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Filety z dorsza atlantyckiego smażone i podane z ziemniakami i mizerią są najlepszym, nie tylko postnym, obiadem. SMACZNEGO!!!

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z dorsza 1 sztuka większa,
    mąka 2 łyżki,
    tarta bułka 1 łyżka,
    sól 1/2 łyżeczki,
    pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
    olej rzepakowy,
    ziemniaki ugotowane 1 kg,
    koperek siekany 1/2 pęczka,
    pomidory 4 sztuki

    mizeria:
    ogórki gruntowe 4 sztuki,
    cukier 1 łyżka,
    sól 1/2 łyżeczki,
    pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
    ocet jabłkowy 1 łyżeczka,
    śmietana 12% 200 gram,
    koperek siekany 1/2 pęczka
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Mizeria Dania główne

Dorsz atlantycki z patelni na obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz atlantycki 1. Filety z dorsza atlantyckiego i pokroić na cztery porcje, obtoczyć je w mące wymieszanej z solą i pieprzem mielonym.

    Na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy, kłaść filety i smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu.

    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać z wody i na ogniu postawić garnek na chwilę aby odparować.
  • mizeria 2. Ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, koperkiem, śmietaną.
  • dorsz 3. Rybę podać z ziemniakami, pomidorem, można ziemniaki polać tłuszczem po smażeniu, posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować