na 2 porcje:
- dwa filety z dorsza po ok 150 g każdy
- dwie kromki razowego (może być też białe) pieczywa
- 2 pieczarki
-2 łyżki kukurydzy
- ząbek czosnku
- ok 4 sztuk pomidorów suszonych
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka soku z cytryny
- kolendra mielona, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, rozmaryn
- żółty ser
Dorsz w pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb blendujemy z łyżeczką oliwy z oliwek z kilkoma listkami świeżego rozmaryny (można wzbogacić też skórką z cytryny). Powstaje nam swoista kruszonka na wierz ryby.
W tym czasie przesmażamy drobno pokrojone pieczarki, następnie dodajemy poszatkowane pomidory a na końcu kukurydzę, chwilę dusimy i zalewamy sosem przygotowanym z przeciśniętego czosnku, keczupu, soku z cytryny i doprawionego przyprawami.
Kiedy warstwa warzywna chwile się poddusi zostawiamy do przestygnięcia i zajmujemy się rybą.
Oczyszczone filety układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy solą i pieprzem i nakładamy na nie po równo przygotowanego sosu. Całość z wierzchu posypujemy „kruszonką” z chleba i jeśli chcemy startym żółtym serem.
Zapiekamy ok 20 min w temp. 190-200 st. Podajemy gorące
Komentarze