Dorsz w pierzynce

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna ryba w zupełnie innym wydaniu.

  • 40 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    - dwa filety z dorsza po ok 150 g każdy
    - dwie kromki razowego (może być też białe) pieczywa
    - 2 pieczarki
    -2 łyżki kukurydzy
    - ząbek czosnku
    - ok 4 sztuk pomidorów suszonych
    - 2 łyżki keczupu
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - kolendra mielona, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, rozmaryn
    - żółty ser
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz w pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb blendujemy z łyżeczką oliwy z oliwek z kilkoma listkami świeżego rozmaryny (można wzbogacić też skórką z cytryny). Powstaje nam swoista kruszonka na wierz ryby.
    W tym czasie przesmażamy drobno pokrojone pieczarki, następnie dodajemy poszatkowane pomidory a na końcu kukurydzę, chwilę dusimy i zalewamy sosem przygotowanym z przeciśniętego czosnku, keczupu, soku z cytryny i doprawionego przyprawami.
    Kiedy warstwa warzywna chwile się poddusi zostawiamy do przestygnięcia i zajmujemy się rybą.
    Oczyszczone filety układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy solą i pieprzem i nakładamy na nie po równo przygotowanego sosu. Całość z wierzchu posypujemy „kruszonką” z chleba i jeśli chcemy startym żółtym serem.
    Zapiekamy ok 20 min w temp. 190-200 st. Podajemy gorące
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować