1.Paprykę najlepiej upiec i obrać ze skóry bądź opalić nad gazem (zdecydowane najlepiej smakuje z tą pieczoną i obraną). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy pokrojoną w kosteczkę paprykę wraz z przeciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy sparzone i pokrojone drobno pomidory (lub wlewamy całą zawartość puszki). Dusimy razem przez kilka minut dodając kolejno: koncentrat, sól, cukier, ocet i wszystkie przyprawy. Gdy masa już trochę odparuje dużą łyżką robimy w niej 4 wgłębienia, w które wbijamy ostrożne jajka. Patelnie najlepiej na kilka minut przykryć do czasu ścięcia się jajka – żółtko powinno pozostać płynne. Na koniec można posypać żółtym serem lub pokruszoną fetą i koniecznie zieleniną.
Podajemy z dobrym, ciemnym lub jasnym pieczywem.
Komentarze