Szakszuka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szakszuka to pyszne danie łączące w sobie pomidory i jajka, sycące i rozgrzewające – w sam raz na jesienne niedzielne śniadanie.

  • 30 min

Składniki:

  • na dwie porcje:
    - 4 jajka
    - puszka pomidorów krojonych lub teraz w sezonie 4 mięsiste malinowe pomidory
    - jedna czerwona papryka
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 małe czili świeże (lub 0,5 łyżeczki suszonego)
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka cukru,
    - pół łyżeczki mielonego kuminu
    - szczypta cynamonu
    - 1 łyżeczka octu balsamicznego
    - siekana natka pietruszki lub kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę najlepiej upiec i obrać ze skóry bądź opalić nad gazem (zdecydowane najlepiej smakuje z tą pieczoną i obraną). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy pokrojoną w kosteczkę paprykę wraz z przeciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy sparzone i pokrojone drobno pomidory (lub wlewamy całą zawartość puszki). Dusimy razem przez kilka minut dodając kolejno: koncentrat, sól, cukier, ocet i wszystkie przyprawy. Gdy masa już trochę odparuje dużą łyżką robimy w niej 4 wgłębienia, w które wbijamy ostrożne jajka. Patelnie najlepiej na kilka minut przykryć do czasu ścięcia się jajka – żółtko powinno pozostać płynne. Na koniec można posypać żółtym serem lub pokruszoną fetą i koniecznie zieleniną.
    Podajemy z dobrym, ciemnym lub jasnym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować