Pomysł na domowego burgera, bez zbędnych ulepszaczy. Smakuje jak z popularnej sieci fastfood.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Bułki:
30 g świeżych drożdży
550 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
2 łyżeczki jasnego miodu lub cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju rzepakowego
250 ml ciepłej wody + 50 ml
woda do posmarowania wierzchu bułek
Kotlety:
800 g mielonej wołowiny
2 żółtka
3 łyżeczki musztardy delikatesowej
1 łyżeczka jasnego miodu
1 łyżeczka dowolnej papryki w proszku
sól na wierzch kotletów
Dodatki:
3 duże ogórki kiszone
1 cebulka
12 liści sałaty karbowanej
musztarda delikatesowa
ketchup klasyczny w słoiku
Domowy mcburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do miski, dodajemy miód i 50 ml wody. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy resztę wody, olej, sól i przesiewamy mąkę. Dokładnie zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy (najlepiej przy ciepłym piekarniku) pod przykryciem do podwojenia objętości. Kiedy ciasto wyrośnie uderzamy w nie mocno ręką i ponownie przerabiamy. Dzielimy na 6 części i z każdej formujemy kulkę (najlepiej zakładać ciasto pod spód, a następnie zrobić kulkę). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bułki i przykrywamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy ich wierzch wodą i pieczemy przez około 25 minut w 200 stopniach. Wykładamy na kratkę.
2.Składniki na kotlety łączymy. Formujemy 6 dużych, płaskich kotletów (ewentualnie 12, kiedy chcemy zrobić piętrową kanapkę ze zdjęcia). Rozgrzewamy patelnię, lekko przecieramy ją olejem i smażymy kotlety, które posypujemy solą z jednej i drugiej strony dopiero na patelni.
Cebulkę siekamy w bardzo drobną kostkę. Ogórki kroimy w plasterki. Kroimy upieczone bułki. W dowolnej kolejności, obficie smarujemy ketchupem i musztardą. Kładziemy liście sałaty, ogórki, cebulkę, mięso i ponownie smarujemy musztardą i ketchupem. Podajemy z frytkami, smacznego!
Komentarze