Domowy McBurger

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pomysł na domowego burgera, bez zbędnych ulepszaczy. Smakuje jak z popularnej sieci fastfood.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Bułki:
    30 g świeżych drożdży
    550 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
    2 łyżeczki jasnego miodu lub cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju rzepakowego
    250 ml ciepłej wody + 50 ml
    woda do posmarowania wierzchu bułek

    Kotlety:
    800 g mielonej wołowiny
    2 żółtka
    3 łyżeczki musztardy delikatesowej
    1 łyżeczka jasnego miodu
    1 łyżeczka dowolnej papryki w proszku
    sól na wierzch kotletów

    Dodatki:
    3 duże ogórki kiszone
    1 cebulka
    12 liści sałaty karbowanej
    musztarda delikatesowa
    ketchup klasyczny w słoiku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Burgery Hamburgery Kanapki

Domowy mcburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy McBurger 1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy miód i 50 ml wody. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy resztę wody, olej, sól i przesiewamy mąkę. Dokładnie zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy (najlepiej przy ciepłym piekarniku) pod przykryciem do podwojenia objętości. Kiedy ciasto wyrośnie uderzamy w nie mocno ręką i ponownie przerabiamy. Dzielimy na 6 części i z każdej formujemy kulkę (najlepiej zakładać ciasto pod spód, a następnie zrobić kulkę). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bułki i przykrywamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy ich wierzch wodą i pieczemy przez około 25 minut w 200 stopniach. Wykładamy na kratkę.
  • 2. Składniki na kotlety łączymy. Formujemy 6 dużych, płaskich kotletów (ewentualnie 12, kiedy chcemy zrobić piętrową kanapkę ze zdjęcia). Rozgrzewamy patelnię, lekko przecieramy ją olejem i smażymy kotlety, które posypujemy solą z jednej i drugiej strony dopiero na patelni.
    Cebulkę siekamy w bardzo drobną kostkę. Ogórki kroimy w plasterki. Kroimy upieczone bułki. W dowolnej kolejności, obficie smarujemy ketchupem i musztardą. Kładziemy liście sałaty, ogórki, cebulkę, mięso i ponownie smarujemy musztardą i ketchupem. Podajemy z frytkami, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować