Lody truskawkowe

0 (0 ocen)

Moi wnuczkowie je uwielbiają

Składniki:

  • Ok. 150-200 g truskawek
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    300ml śmietany kremówki
    Szczypta soli
    Łyżeczka masła

Lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyj , osusz i dokładnie odszypułkuj. Pokrój na ćwiartki i podsmaż na rozgrzanym maśle, ostudź
  • 2. Oddziel białka od żółtek, białka ubij ze szczyptą soli, dodaj połowę cukru i dalej ubijaj aż piana będzie sztywna
  • 3. W drugiej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem na białą masę
  • 4. W kolejnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę.
  • 5. Dodaj ubite wcześniej masy, ostudzone truskawki i dokładnie wymieszaj.
  • 6. Przelej do pojemników i wstaw do zamrażalnika na około 4-5 godzin
  • 7. Wyjmij kilka minut przed podaniem aby lekko dały się wyjmować łyżką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy