Domowe wegańskie kulki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie orzechy laskowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec w 150 stopniach ok. 10 minut (trzeba uważać żeby zbyt się nie zarumieniły). Orzechy będą gotowe gdy zacznie z nich schodzić skórka. Gotowe orzechy wyjąć z piekarnika i zawinąć w ściereczkę. Pocierać je o siebie aż cała skórka z nich zejdzie. Odłożyć 20 orzechów, które znajdą się w środku kulki. 1/2 szklanki orzechów zmielić w specjalnym blenderze do orzechów lub włożyć do
grubszej torebki foliowej i tłuc tłuczkiem do mięsa aż będą sypkie. Zmieszać z kakao, odłożyć na bok. Z resztą orzechów czyli 1/2 szklanki oraz z nerkowcami postąpić tak samo. Do blendera włożyć zmielone orzechy, sparzone i pokrojone na mniejsze kawałki daktyle oraz rodzynki. Dodać kakao, ekstrakt z wanilii oraz rozpuszczony olej kokosowy.
Miksować aż wszystkie składniki się połączą i powstanie elastyczna, bardzo plastyczna masa (jeśli by była za sucha dodać więcej oleju kokosowego). Z masy lepić małe 16 g kulki (lub jeśli nie macie wagi na oko :) w środku umieszczając jednego orzecha. Obtoczyć kulkę w orzechowo-kakaowej posypce. Wstawić do lodówki. Jak dla mnie lepiej
smakują na drugi dzień.Powinny raczej pozostawać w lodówce.
Komentarze