Domowe sushi z ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przedstawiam przepis na domowe sushi z ogórkiem zielonym. Świetny pomysł na lekką kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 szkl wody
    0,5 szkl ryżu do sushi
    1 łyżeczka sosu sojowego
    1 płat nori
    1 podłużny kawałek ogórka zielonego bez skórki i pestek w kształcie ołówka
    kilka plasterków ogórka zielonego do podania sushi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe sushi z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy ok. 1 godziny przed przygotowywaniem sushi.
    Do garnka wlewamy wodę a gdy się zagotuje wsypujemy ryż, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 min. Wyłączamy gaz i przenosimy ostrożnie gorący ryż w ciepłe miejsce(np. pod kołdrę). Pozostawiamy tam na ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy ryż, dodajemy do niego sos sojowy i mieszamy dokładnie. Zostawiamy ryż do przestudzenia. Na macie bambusowej kładziemy nori i rozkładamy na nim równomiernie letni ryż-zostawiamy na końcu ok. 2 cm puste. Mniej więcej w połowie ryżu układamy w poprzek kawałek ogórka. Za pomocą maty zwijamy nori razem z ogórkiem dość ściśle. Pusty kawałek nori smarujemy delikatnie zimną wodą i sklejamy z zawiniętym sushi. Kroimy ostrym nożem na ok. 6 kawałków. Każdy kawałek sushi układamy na plasterku zielonego ogórka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nori Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować