Przedstawiam przepis na domowe sushi z ogórkiem zielonym. Świetny pomysł na lekką kolację.
60 min
Składniki:
0,5 szkl wody
0,5 szkl ryżu do sushi
1 łyżeczka sosu sojowego
1 płat nori
1 podłużny kawałek ogórka zielonego bez skórki i pestek w kształcie ołówka
kilka plasterków ogórka zielonego do podania sushi
Domowe sushi z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy ok. 1 godziny przed przygotowywaniem sushi.
Do garnka wlewamy wodę a gdy się zagotuje wsypujemy ryż, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 min. Wyłączamy gaz i przenosimy ostrożnie gorący ryż w ciepłe miejsce(np. pod kołdrę). Pozostawiamy tam na ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy ryż, dodajemy do niego sos sojowy i mieszamy dokładnie. Zostawiamy ryż do przestudzenia. Na macie bambusowej kładziemy nori i rozkładamy na nim równomiernie letni ryż-zostawiamy na końcu ok. 2 cm puste. Mniej więcej w połowie ryżu układamy w poprzek kawałek ogórka. Za pomocą maty zwijamy nori razem z ogórkiem dość ściśle. Pusty kawałek nori smarujemy delikatnie zimną wodą i sklejamy z zawiniętym sushi. Kroimy ostrym nożem na ok. 6 kawałków. Każdy kawałek sushi układamy na plasterku zielonego ogórka.
Komentarze