Domowe sushi

4 (1 ocen)

Robienie sushi w domu jest naprawdę łatwe, szybkie i przyjemne. Dodatkowo tanie w porównaniu do zjedzenia go na mieście. Moja wersja jest zdecydowanie spolszczona i brak w niej surowej ryby, ale taka odpowiada mi najbardziej.

Składniki:

  • 200g ryżu do sushi
    4 arkusze nori
    1/2 ogórka szklarniowego
    4 plasterki sera
    4 gałązki szczypiorku
    150g łososia wędzonego
    3 łyżki octu ryżowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż dokładnie myjemy i płuczemy pod zimną wodą pocierając ziarna w dłoniach. Przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy 1,5 szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, nie mieszając ryżu. Po tym czasie wyłączamy gaz, pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę, studzimy.


  • 2. Przygotowujemy zaprawę do ryżu mieszając ze sobą ocet ryżowy, sól i cukier. Pozostawiamy do momentu aż składniki się połączą. Wlewamy do ryżu, dokładnie mieszamy.
  • 3. Ryż dzielimy na 4 części, każdą część rozkładamy na jednym arkuszu nori. Układamy wydrążone z gniazd nasiennych kawałki ogórka, szczypiorek, pokrojony w paski żółty ser i wędzonego łososia. Zwijamy możliwie jak najciaśniej. Kroimy na kawałki i o szerokości około 1 centymetra.

Porady

Podajemy z sosem sojowym i wasabi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować