Domowe sushi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Długo nie mogłam się przekonać do sushi dopóki nie zrobiłam go sama w domu. teraz robię je dość często, jego przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne, a satysfakcja z wykonanego przez siebie sushi jest wielka:))

  • 60 min

Składniki:

  • 4 arkusze nori (glonów do sushi)
    200 g ryżu do sushi
    100 g wędzonego łososia
    6 szt paluszków krabowych
    3-4 łyżki octu ryżowego
    1 mały lub 1/2 dużego ogórka szklarniowego
    młody marynowany imbir
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka wody

    Wasabi
    sos sojowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi

Domowe sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż dokładnie wypłukać, a następnie zalać go taką ilością wody jaką miał ryż ( szklanka ryżu, szklanka wody). Gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut, mieszając, tak aby się nie przypalił. Następnie zdejmujemy z gazu i przykrywamy pokrywką-zostawiamy na 15-20 minut, aby ryż wchłonął całą wodę.
    Ocet ryżowy mieszamy z wodą i cukrem i delikatnie podgrzewamy na ogniu aby wszystkie składniki dobrze się rozpuściły.
    Tak przygotowaną zaprawę stopniowo dodajemy do ryżu i cały czas mieszamy, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie odstawiamy ryż do całkowitego ostygnięcia.
    W tym czasie ogórka myjemy i wraz ze skórką kroimy w paseczki.
    Matę bambusową owijamy folią spożywczą. Na macie układamy nori i na całej ilości glonów rozkładamy 1/4 ryżu. Na ryżu układamy nasze składniki: ogórka pokrojonego w paseczki, młody imbir i wędzonego łososia lub paluszki surimi. Ilość młodego imbiru regulujemy sami.Zwijamy ciasno przy pomocy maty, brzeg glonów smarujemy wodą-wtedy sushi dobrze się sklei. Powinny nam wyjść dwa wałeczki z łososiem i dwa z paluszkami krabowymi.
    Kroimy ostrym nożem na kawałeczki. Serwujemy z wasabi i sosem sojowym. Smacznego!

Porady

Sushi możemy przygotować również z innymi składnikami, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować