Domowe pierogi ruskie

4.5 (185 ocen)

  • Łatwy

Nie znam osoby co nie lubi domowych pierogów ruskich.Klasyka w najlepszym wydaniu !

  • Łatwy

Składniki:

  • NADZIENIE:
    - ugotowane ziemniaki: 500 gramów
    - twaróg: 200 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - masło: 2 łyżki
    CIASTO:
    - mąka: 3 szklanki
    - ciepła woda: 1 szklanka
    - stopione masło: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie Ser

Domowe pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie nadzienia : Cebulę podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować