Lody jagodowe

5 (156 ocen)

  • 5 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszne, mocno jagodowe lody na bazie śmietanki kremówki, to idealna propozycja na letni deser.

  • 5 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g jagód
    330 ml śmietanki 30%
    150 ml mleka
    100 g wody
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Lody

Lody jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody dokładnie zmiksować blenderem. W rondelku pogrzać wodę z cukrem i gotować kilka minut, aż powstanie gęsty syrop cukrowy. Śmietanę lekko ubić, do śmietanki dodać mleko, jagody i syrop. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników. Lody przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalki. Kilkukrotnie, co ok. 1 godzinę zmiksować masę, aby pozbyć się kryształków lodu. Zostawić w zamrażalce do całkowitego zamrożenia. Lody wyjąć z zamrażalki na kilka minut przed planowanym czasem podania, aby nieco zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jagody Lód Mleko Owoce Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować