lody jagodowe ze śnieżki

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Za te lody zabierałam się chyba z dziesięć lat. Przepis na nie (w wersji bez jagód) pochodzi z Poradnika Domowego z początku lat 90-tych. Bardzo lubię wracać do tych starych przepisów, mam do nich szczególny sentyment. Z tej porcji wychodzi około 1,5 litra lodów.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 opakowania śnieżki
    szklanka śmietanki kremówki
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki wody
    szklanka jagód
    1,5 szklanki zimnego mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody jagodowe ze śnieżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śnieżki ubić z mlekiem. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę. Cukier i wodę zagotować. W misce ubijać jajka na białą puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop z cukru. Jagody zmiksować. Wszystko razem połączyć i dokładnie zmiksować. Przełożyć do wysokiego zamykanego pojemnika (a najlepiej do dwóch). Wstawić do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmować lody i miksować chwilkę- im więcej powietrza wtłoczymy w masę, tym lody będą bardziej puszyste. Czynność powtarzać minimum 4 razy.

Porady

Można je także przygotować w maszynie do lodów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować