Lody jagodowe

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Nie ma to jak lody domowej roboty.

  • 30 min

Składniki:

  • jagody 300g,
    śmietana kremówka 200g,
    mleko skondensowane słodzone 200g,
    woda 50ml,
    cukier puder 5 łyżek,
    jagody lub borówki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody jagodowe 1. Do rondelka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie rozpuszczamy w niej cukier. Do całości dodajemy jagody i chwilę gotujemy.
  • Lody jagodowe 2. Gdy jagody lekko przestygną miksujemy je mikserem do takiej konsystencji jaką chcemy otrzymać (można również blenderem) i chłodzimy.
  • Lody jagodowe 3. Schłodzoną śmietanę i zimne mleko mieszamy ze sobą. Następnie łączymy je z jagodami. Powstałą mieszankę wlewamy do swojej maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją. Po zrobieniu lody przekładamy do pudełka i wkładamy do zamrażarki na co najmniej godzinę. Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy, Smacznego :)

Porady

Lody dekorujemy jagodami lub borówkami i świeżą miętą. Można podać z bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować