Domowa szynka z majonezem w aromatycznych przyprawach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Lepszej szynki jeszcze nie jadłam, jest kruchutka, aromatyczna i smakuje wyśmienicie.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    3 łyżki soli peklowej
    1 łyżka kminku mielonego
    1 łyżka majeranku
    3 ząbki czosnku

    ZALEWA:

    2,5 l wody
    2 łyżki soli
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki wegety
    8 liści laurowych
    13 ziaren ziela angielskiego
    4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa szynka z majonezem w aromatycznych przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kminek wymieszać z majerankiem i solą peklową.
  • 2. Dodać obrany przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć z przyprawami.
  • 3. Składniki na zalewę zmiksować. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz obrany czosnek.
    Szynkę natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw.
  • 4. Szynkę umieścić w garnku, zalać przygotowaną zalewą tak by wierzch szynki był zakryty.
  • 5. Gotować 30 min. Wystudzić i pozostawić do kolejnego dnia w zalewie.
  • 6. Na drugi dzień gotować jeszcze przez 40 min, wystudzić.
  • 7. Wystudzoną szynkę wyciągnąć z zalewy. Odsączyć.

Porady

Jeśli chcemy przygotować więcej szynki, należy zwiększyć ilość przypraw - zalewy powinno wystarczyć, jeśli nie to trzeba jeszcze dorobić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować