Szynka gotowana w marynacie z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso nacieramy solą peklowaną i 1-2 ząbkami czosnkiem zgniecionymi przez praskę, odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wkładamy do siatki i zawiązujemy mocno z obu stron.
Do wysokiego garnka wlewamy wodę, dodajemy majonez i lekko mieszamy np. trzepaczką po czym dodajemy resztę składników. Garnek przykrywamy i całość gotujemy zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut, po czym do gotującej się zalewy wkładamy szynkę ( powinna być przykryta zalewą) i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Po tym czasie zostawiamy szynkę w zalewie do ostygnięcia do następnego dnia.
W następnym dniu wyciągamy mięso z zalewy, a zalewę zagotowujemy. Wkładamy ponownie mięso i gotujemy jeszcze przez ok. 40 minut na wolnym ogniu. Szynkę wyjmujemy z zalewy, przelewamy zimną woda, studzimy i usuwamy siatkę. Wędlina jest gotowa.
Komentarze