Szynka gotowana w marynacie z majonezem

4.32 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna, soczysta, krucha domowa wędlina, czyli wiem co jem :)

Składniki:

  • 1kg szynki wieprzowej (najlepiej w kształcie"kulki")
    2 litry zimnej wody,
    2 łyżki majonezu,
    2 łyżki vegety,
    1-2 łyżki magi,
    3-4 ząbki czosnku,
    1-2 łyżki majeranku,
    1 łyżeczka białej gorczycy,
    1 łyżeczka kolendry,
    2-3 łyżki soli peklowanej,
    kilka liści laurowych,
    kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
    oraz siatka do wędlin
Wystaw ocenę:

4.32 (247 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Szynka gotowana w marynacie z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieramy solą peklowaną i 1-2 ząbkami czosnkiem zgniecionymi przez praskę, odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wkładamy do siatki i zawiązujemy mocno z obu stron.
    Do wysokiego garnka wlewamy wodę, dodajemy majonez i lekko mieszamy np. trzepaczką po czym dodajemy resztę składników. Garnek przykrywamy i całość gotujemy zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut, po czym do gotującej się zalewy wkładamy szynkę ( powinna być przykryta zalewą) i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Po tym czasie zostawiamy szynkę w zalewie do ostygnięcia do następnego dnia.
    W następnym dniu wyciągamy mięso z zalewy, a zalewę zagotowujemy. Wkładamy ponownie mięso i gotujemy jeszcze przez ok. 40 minut na wolnym ogniu. Szynkę wyjmujemy z zalewy, przelewamy zimną woda, studzimy i usuwamy siatkę. Wędlina jest gotowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować