Domowa szarlotka na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchym ciastem wyłożyć dno foremki kwadratowej, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170" na 15 min. Resztę ciasta pokroić w paski i skręcić w spiralkę, włożyć do lodówki na czas pieczenia się spodu.
Mus jabłkowy wymieszać z proszkiem budyniowym, wyłożyć na upieczony kruchy spód, na masę jabłkową poukładać cząstki moreli i ułożyć na krzyż paski schłodzonego ciasta skręcone w spiralki.
Ponownie włożyć do piekarnika na 20- 25 minut do czasu aż ciasto na wierzchu będzie lekko złote.
Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z odrobiną cukru. Upieczone ciasto schłodzić, oprószyć cukrem pudrem, pokroić na kawałki. Na każdą porcję położyć jedną łyżkę ubitej śmietany i oprószyć dodatkowo cynamonem.
Smacznego :)
Komentarze