Domowa Mozzarella

5 (178 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

smakuje wybornie i szybko się ją wykonuje, polecam:))

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pojemnik smietany gęstej i kwasnej 18% - 400 gram
    4 pełne łyżki majonezu, dałam kętrzyński
    1 torebka, 20 gram, przyprawy Tzatziki u mnie z Prymat
    Szczypta czarnego pieprzu
    25 gram żelatyny + 0,5 szklanki wrzącej wody
    2-3 flaczarki wysłane folią spożywczą lub 3 pojemniczki o pojemności 200 gram, ale lepiej dać 2 większe, bo masa bardzo szybko się scina:)
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Majonez

Domowa mozzarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody, lekko wystudzić.
    W tym czasie zmiksować razem: smietanę, majonez, przyprawę Tzatziki i pieprz. Miksując dodać żelatynę i od razu przelać do pojemniczków. Można przelać do pojemnika po lodach a potem kroić w plastry. Domowa Mozzarella ma doskonały smak i jest idealna do mieszanki sałat czy też na kanapki.

Porady

W Biedronce często natrafiałam na zmrożoną Mozzarellę, ciekawe ile razy była zamrażana i odmrażana, bardzo mnie to wkurzyło i znalazłam bardzo ciekawy przepis na domową Mozzarellę. Od dzisiaj nigdy nie kupię gotowca:)) Przepis znalazłam w naszej gazetce, a poleciła go pani Basia Gaworska

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Żelatyna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować