Robiłam ją po raz pierwszy, ale wyszła wspaniale. Na razie nie dodaję zdjęcia, bo nie zdążyłam go zrobić, lasagne zniknęła w mgnieniu oka:)
40 min
Składniki:
12 płatów makaronu lasagne
80 dkg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
sos boloński w słoiku
2 łyżki ketchupu pikantnego
sos "Cztery sery" w torebce
pół szklanki śmietanki 18%
pół szklanki wody
20 dkg sera gouda
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku
Domowa lasangne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania sosów. Sos boloński podgrzewamy z ketchupu, doprawiamy ziołami prowansalskimi. Sos "Cztery sery" mieszamy z wodą i śmietanką, zagotowujemy. Mięsko podsmażamy z czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blaszkę do pieczenia smarujemy lekko oliwą, na to nakładamy cienką warstwę białego sosu. Kładziemy pierwszą warstwę płatów ciasta (4 płaty), smarujemy sosem bolońskim, na to wykładamy trzecią część podsmażonego mięska. I znów na to 4 płaty, biały sos, mięsko, sos boloński, aż do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą mają być płaty ciasta.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z łyżką śmietanki. Posypujemy wierzch lasagni i całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, następnie jeszcze 10 - 15 minut bez folii, aż ser ładnie się nam zrumieni.
Komentarze