Domowa lasangne

0 (0 ocen)

  • 40 min

Robiłam ją po raz pierwszy, ale wyszła wspaniale. Na razie nie dodaję zdjęcia, bo nie zdążyłam go zrobić, lasagne zniknęła w mgnieniu oka:)

  • 40 min

Składniki:

  • 12 płatów makaronu lasagne
    80 dkg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
    sos boloński w słoiku
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    sos "Cztery sery" w torebce
    pół szklanki śmietanki 18%
    pół szklanki wody
    20 dkg sera gouda
    2 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowa lasangne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania sosów. Sos boloński podgrzewamy z ketchupu, doprawiamy ziołami prowansalskimi. Sos "Cztery sery" mieszamy z wodą i śmietanką, zagotowujemy. Mięsko podsmażamy z czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blaszkę do pieczenia smarujemy lekko oliwą, na to nakładamy cienką warstwę białego sosu. Kładziemy pierwszą warstwę płatów ciasta (4 płaty), smarujemy sosem bolońskim, na to wykładamy trzecią część podsmażonego mięska. I znów na to 4 płaty, biały sos, mięsko, sos boloński, aż do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą mają być płaty ciasta.
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z łyżką śmietanki. Posypujemy wierzch lasagni i całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, następnie jeszcze 10 - 15 minut bez folii, aż ser ładnie się nam zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować