Domowa kremówka z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Trochę pracy przy niej jest, ale warto go poświęcić, bo jest bardzo pyszna. Jeżeli nie chce Wam się robić ciasta można kupić gotowe, ale z takim domowym kremówka jest najlepsza.

Składniki:

  • Ciasto maślane:
    1 szklanka mąki tortowej
    25 dag masła

    Ciasto kluskowe :
    1 szklanka mąki tortowej
    2 żółtka
    2 łyżeczki octu 10 %
    szczypta soli
    zimna woda ( około 50 ml )

    Krem:
    2 żółtka
    1 jajko
    2 i pół szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    2 cukry waniliowe
    5 łyżek mąki

    Bita śmietana:
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    1 łyżka żelatyny

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukier puder do posypania kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery

Domowa kremówka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto maślane. 1. Z podanych składników na posypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto maślane, następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto kluskowe. 2. Z podanych składników stopniowo wlewając zimną wodę zagniatamy ciasto takie jak na pierogi, następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Wałkowanie. 3. Po tym czasie ciasto kluskowe wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na rozwałkowane ciasto kładziemy ciasto maślane i lekko oprószając mąką pszenną rozwałkowujemy, pozostawiamy brzegi ciasta kluskowego.
  • W kopertę. 4. Następnie składamy w kopertę, tak, żeby ciasto maślane nie wypłynęło podczas wałkowania.
  • Wałkowanie. 5. Następnie ciasto wałkujemy składając na pół, czynność powtarzamy dwa razy, wałkując uważamy, żeby ciasto maślane nie wypłynęło. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10 minut i ponownie ciasto wałkujemy i składamy. Ciasto w zamrażalniku powinno być co najmniej trzy razy.
  • Upieczone. 6. Gotowe już ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy i wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Placki studzimy.
  • Krem. 7. Żółtka i jajko ucieramy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy mąkę tortową, wlewamy 1 szklankę mleka i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem, następnie wlewamy przez gęste sitko zmiksowane składniki i gotujemy do zgęstnienia kremu, cały czas mieszamy. Krem lekko studzimy i wykładamy na jeden placek. Dokładnie studzimy.
  • Z bitą śmietaną. 8. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlewamy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietanę przekładamy na zimny krem.
  • Gotowe ciasto. 9. Na krem kładziemy drugi placek, lekko dociskamy i obficie oprószamy cukrem pudrem.
  • Gotowa i pokrojona. 10. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasta pieczemy bez papieru do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować