Domowa chałka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Dawno nie piekłam chałki,postanowiłam odszukać zapomniany przepis i ją upiec.Wyszła pyszna i bardzo mięciutka,taka jak lubię.Uwielbiam posmarowaną domową konfiturą i z kubkiem gorącej herbaty.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki tortowej
    5 dag drożdży
    3 łyżki cukru
    1 kopiasta łyżka śmietany 12 %
    pół szklanki ciepłego mleka
    pół szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
    2 łyżki masła
    2 jajka
    1 płaska łyżka smalcu

    dodatkowo:
    1 jajko
    mąka do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Chałka Ciasta Desery

Domowa chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i smalec roztapiamy i lekko studzimy.
  • 2. Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru,mąki i połową ciepłego mleka i wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • Wyrośnięte ciasto. 3. Do mąki dodajemy sól,pozostały cukier,jajka,śmietanę,wyrośnięte drożdże,masło ze smalcem i stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę,aż ciasto wyrośnie.
  • Upleciona. 4. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części,następnie formujemy wałki i zaplatamy warkocz.
  • Przed pieczeniem. 5. Chałkę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut,żeby podrosła.Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Upieczona. 6. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mąka pszenna Pszenica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować