Deser pistacjowy z bananami

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Lekki i delikatny deser na bazie kremówki, serka mascarpone i lodów pistacjowych. Rozpływa się w ustach!

  • 60 min

Składniki:

  • Na foremkę keksową, półokrągłą o wym. 35x10x5cm

    250ml śmietanki 30%
    1 serek mascarpone (250g)
    1/2 szklanki cukru pudru
    350ml lodów pistacjowo- marcepanowych
    1 galaretka agrestowa
    2 banany
    1 opakowanie ciasteczek orito (kupione w Biedronce)
    8 kostek czekolady mlecznej
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Ciastka Lody

Deser pistacjowy z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremówkę ubijamy 1. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy.
  • Dodajemy ser oraz lody 2. Do masy dodajemy ser mascarpone, miksujemy, stopniowo dodajemy lody, a na końcu mieszamy z zimną, tężejącą galaretką.
  • Masę przekładamy do foremki 3. Na spód formy wykładamy folię spożywczą, wylewamy połowę masy, układamy pokrojone w kostkę banany i przykrywamy drugą częścią masy.
  • układamy ciasteczka 4. Na końcu układamy obok siebie ciasteczka i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy deser stężeje delikatnie przekładamy go na deskę, a wierzch dekorujemy rozpuszczoną, ale nie gorącą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Mascarpone Pistacje Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować