Deser dyniowo pomarańczowy

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny, delikatny a zarazem bardzo zdrowy deser z pieczonej dyni z dodatkiem słodkiej pomarańczy. Dla małych i dużych łakomczuchów.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ilość porcji: 3-4,
    Składniki:
    ok. 400 g dyni Hokkaido ( waga po oczyszczeniu),
    olej kokosowy,
    cukier z prawdziwą laską wanilii,
    2 pomarańcze,
    ok. 100-150 ml mleka ( zwierzęce lub roślinne),
    blanszowane migdały, ozdoby czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser dyniowo pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczona dynia 1. Z dyni usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Skórę zostawiamy. Układamy w brytfance, posypujemy cukrem waniliowym i na każdy kawałek kładziemy po łyżeczce oleju kokosowego. Brytfankę przykrywamy filią aluminiową.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut do miękkości. Wyjmujemy dynię z piekarnika, studzimy.
    Pomarańczę obieramy i razem z mlekiem oraz dynią miksujemy na gładki krem (możemy zmiksować sam miąższ jeśli skórka jest zbyt twarda). Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstego jogurtu. Jeśli krem jest zbyt gęsty, a lubimy rzadsze desery to można dodać więcej mleka. Możemy też dodać odrobinę soku z cytryny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować