Pyszny, delikatny a zarazem bardzo zdrowy deser z pieczonej dyni z dodatkiem słodkiej pomarańczy. Dla małych i dużych łakomczuchów.
1 godz. 10 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Ilość porcji: 3-4,
Składniki:
ok. 400 g dyni Hokkaido ( waga po oczyszczeniu),
olej kokosowy,
cukier z prawdziwą laską wanilii,
2 pomarańcze,
ok. 100-150 ml mleka ( zwierzęce lub roślinne),
blanszowane migdały, ozdoby czekoladowe do dekoracji
Deser dyniowo pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z dyni usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Skórę zostawiamy. Układamy w brytfance, posypujemy cukrem waniliowym i na każdy kawałek kładziemy po łyżeczce oleju kokosowego. Brytfankę przykrywamy filią aluminiową.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut do miękkości. Wyjmujemy dynię z piekarnika, studzimy.
Pomarańczę obieramy i razem z mlekiem oraz dynią miksujemy na gładki krem (możemy zmiksować sam miąższ jeśli skórka jest zbyt twarda). Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstego jogurtu. Jeśli krem jest zbyt gęsty, a lubimy rzadsze desery to można dodać więcej mleka. Możemy też dodać odrobinę soku z cytryny. Smacznego!
Komentarze