Rewelacyjne połączenie bananów z pyszną, kremową masą budyniową z dodatkiem białej czekolady i serka mascarpone.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 budyń waniliowy z dodatkiem wanilii,
400 ml mleka,
1 łyżka ksylitolu (stevi lub cukru),
30-40 g białej czekolady,
100 g serka mascarpone,
100 g masła,
oraz :
3-4 banany,
sok z ½ cytryny,
starta biała i mleczna czekolada do dekoracji,
Deser budyniowo- czekoladowy z mascarpone i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń rozmieszać dokładnie w 100 ml zimnego mleka, aby miał jednolitą konsystencję. Resztę mleka zagotować z cukrem, pomału wlać przygotowane budynie i dodać białą czekoladę (możemy ją wcześniej zetrzeć wtedy szybciej się rozpuści) i gotować na małym ogniu około 2 min cały czas energicznie mieszając aby składniki się połączyły , wystudzić (najlepiej przykryć np. folią spożywczą tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch).
Masło utrzeć na puszysto, następnie dodawać na przemian masę budyniową i serek mascarpone, cały czas ucierać na puszysto.
Banany pokroić i polać sokiem z cytryny, część włożyć do pucharków (2 dużych lub 4 małych), zalać kremem, na górę poukładać resztę bananów, posypać startą czekoladą. Deser najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego!
Komentarze