Deser budyniowo- czekoladowy z mascarpone i bananami

4.5 (185 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne połączenie bananów z pyszną, kremową masą budyniową z dodatkiem białej czekolady i serka mascarpone.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 budyń waniliowy z dodatkiem wanilii,
    400 ml mleka,
    1 łyżka ksylitolu (stevi lub cukru),
    30-40 g białej czekolady,
    100 g serka mascarpone,
    100 g masła,
    oraz :
    3-4 banany,
    sok z ½ cytryny,
    starta biała i mleczna czekolada do dekoracji,
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser budyniowo- czekoladowy z mascarpone i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń rozmieszać dokładnie w 100 ml zimnego mleka, aby miał jednolitą konsystencję. Resztę mleka zagotować z cukrem, pomału wlać przygotowane budynie i dodać białą czekoladę (możemy ją wcześniej zetrzeć wtedy szybciej się rozpuści) i gotować na małym ogniu około 2 min cały czas energicznie mieszając aby składniki się połączyły , wystudzić (najlepiej przykryć np. folią spożywczą tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch).
    Masło utrzeć na puszysto, następnie dodawać na przemian masę budyniową i serek mascarpone, cały czas ucierać na puszysto.
    Banany pokroić i polać sokiem z cytryny, część włożyć do pucharków (2 dużych lub 4 małych), zalać kremem, na górę poukładać resztę bananów, posypać startą czekoladą. Deser najlepiej smakuje schłodzony.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować