Delikatny łosoś z zakochanymi talarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej nacinamy skórę łososia w paski.
w moździerzu rozcieramy czosnek z solą, pieprzem, sokiem oraz skórką otartą z jednej limonki.
Przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie rybę i pozostawiamy na noc w lodówce.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy łososia skórą do dołu i smażymy, aż zrobi się chrupiąca i rumiana.
Następnie przewracamy łososia i smażymy jeszcze kilka minut, aż zmieni kolor.
2.Ziemniaki obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki i wycinamy serduszka.
Smażymy we frytkownicy na złoty kolor.
Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym i solimy świeżo zmieloną solą morską.
Rybę przekładamy na talerz, wierzch smarujemy twarożkiem łososiowym i posypujemy szczypiorkiem.
Podajemy z ziemniaczanymi serduszkami.
Komentarze