Delikatny łosoś z zakochanymi talarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Miłość można okazywać każdego dnia, nie tylko w Walentynki. ;)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łosoś filet: 500 gramów
    - limonka: 1 sztuka
    - czosnek ząbki utarte: 2 ząbki
    - sól morska do smaku: 2 łyżeczki
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - ziemniaki średniej wielkości: 5 sztuk
    - oliwa z oliwek do smażenia około: 2 łyżki
    - twarożek o smaku łososiowym: 2 łyżki
    - szczypiorek młody: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Twarożek

Delikatny łosoś z zakochanymi talarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej nacinamy skórę łososia w paski.
    w moździerzu rozcieramy czosnek z solą, pieprzem, sokiem oraz skórką otartą z jednej limonki.

    Przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie rybę i pozostawiamy na noc w lodówce.

    Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy łososia skórą do dołu i smażymy, aż zrobi się chrupiąca i rumiana.

    Następnie przewracamy łososia i smażymy jeszcze kilka minut, aż zmieni kolor.
  • 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki i wycinamy serduszka.
    Smażymy we frytkownicy na złoty kolor.
    Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym i solimy świeżo zmieloną solą morską.

    Rybę przekładamy na talerz, wierzch smarujemy twarożkiem łososiowym i posypujemy szczypiorkiem.
    Podajemy z ziemniaczanymi serduszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Łosoś Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami ziemniaczanymi

To może cię zainteresować