Delicja z kajmakiem i wiśniami

0 (0 ocen)

słodki krem, przełamany kwaskowatymi wiśniami oraz nasączonymi w kawie i alkoholu biszkoptami, a wszystko zalane galaretką wiśniową ... delicja

Składniki:

  • Biszkopt: (blaszka 24x 38 cm)
    5 jajek,
    ½ szkl. cukru,
    1 szkl. mąki,
    1 łyżka kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka octu

    Krem:
    1 kostka masła,
    1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)

    Dodatkowo:
    słoik wiśni drylowanych,
    biszkopty,
    ¾ szkl. kawy,
    ¼ szkl. wódki,
    1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Delicja z kajmakiem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy w miseczce z proszkiem i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie masę z żółtek, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao. Wylewamy na blaszkę, pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Biszkopt studzimy, nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem.
  • 2. Krem: miękkie masło ucieramy dodając powoli kajmak.
  • 3. Biszkopt smarujemy kremem, układamy wiśnie osączone z syropu, następnie układamy biszkopty nasączone w kawie i alkoholu, zalewamy tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować