Delicja z wiśniami (bez pieczenia)

4.49 (194 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie rozpływające się w ustach ciasto na biszkoptach. Z delikatnym jak chmurka kremem i dodatkiem kwaskowatych wiśni to przepyszne połączenie smaków.
Robi się je bardzo szybko, nie wymaga dużych umiejętności a robi naprawdę wielkie wrażenie nie tylko wizualne ale również smakowe. Polecam :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 24-26 podłużnych biszkoptów

    1,5 szkl wiśni bez pestek z kompotu

    szkl mleka

    słodkie kakao do oprószenia ciasta


    Krem:

    700 ml śmietanki 30%

    250 ml mascarpone

    150 g białej czekolady

    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery Biszkopty

Delicja z wiśniami (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na puch, dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Należy uważać aby nie przebić śmietany.


    Kwadratową foremkę (20x20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów. Namoczyć je wcześniej w mleku dosłownie na sekundę. Na biszkoptach rozsmarować połowę kremu, powtykać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, resztę kremu i posypać kakao. Ciasto chłodzić kilka godzin przed podaniem.

    Udekorować pozostałymi wiśniami i listkami melisy lub mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować