Puszysty biszkopt przełożony masą budyniowo - czekoladową z bitą śmietaną i galaretką wiśniową. Ciasto w sam raz na wyjątkowe okazje, idealne do kawy :)
Czekoladowo-śmietankowa delicja z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Zmiksuj z cukrem, a następnie dodawaj po jednym żółtku. Mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj do masy jajecznej, na przemian z olejem. Wymieszaj do połączenia składników. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wym.24/24 cm). Piecz 35 minut w 180st.
2.Masa: ugotuj budyń na mleku (wg.przepisu na opakowaniu). Masło utrzyj na puch i dodawaj partiami ostudzony budyń. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z masą budyniową.
3.Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubij, dodając cukier puder. Żelatynę przygotuj wg przepisu na opakowaniu i połącz ze śmietaną. Odstaw do lekkiego stężenia.
4.Warstwa wiśniowa: wydrylowane wiśnie przełóż do garnuszka wraz z 250ml kompotu. Podgrzej do zagotowania i wsyp galaretkę. Odstaw do lekkiego stężenia w chłodne miejsce.
5.Biszkopt przekrój na na dwie części i przełóż masą czekoladową. Wierzch ciasta posmaruj masą śmietanową, a następnie rozsmaruj tężejącą galaretkę wiśniową. Ciasto wstaw do lodówki na min.2-3 godz.( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze