Ciasto delicja makowo - malinowa z kremem serowo - budyniowym

  • wyświetlono: 2067 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 0

Nietuzinkowe połączenie smaku malin, cytrynowego kremu i makowego biszkoptu. Na stole prezentuje się bardzo ładnie, a najważniejsze jest to, że cudownie smakuję. polecam! Ciasto może pojawić się również w zimie gdy wykorzystamy mrożone owoce, na święta jak znalazł:) polecam!

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt makowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
2 łyżki zimnej wody

Masa budyniowo - galaretowa z serem:
250g białego mielonego sera
150g masła
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1 galaretka cytrynowa
5 łyżek cukru pudru
Sok i skórka starta z połówki cytryny

Wkładka malinowa:
700g malin – mogą być mrożone
5 łyżek cukru
1 budyń malinowy
1 galaretka malinowa
0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto delicja makowo - malinowa z kremem serowo - budyniowym

  • 1. Biszkopt makowy: Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny biszkopt przekroić na pół.
  • 2. Masa budyniowo - galaretowa z serem: Budyń rozprowadzić w ¾ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony proszek. Ugotować budyń, na koniec wsypać galaretkę w proszku i sok z cytryny. Mieszać aż galaretka całkowicie się rozpuści. Zostawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
  • 3. Wkładka malinowa: Budyń rozmieszać w wodzie. Maliny zagotować z cukrem. Gdy się zagotują dodać rozpuszczony budyń i galaretkę w proszku. Zagotować. Ostudzić.
  • 4. Przełożenie:
    Pierwszą część biszkoptu posmarować połową kremu, wyłożyć lekko tężejącą galaretkę malinową. Gdy całkowicie zastygnie delikatnie rozsmarowana niej drugą część kremu. Przykryć pozostałym biszkoptem, wierzch polać polewą. Przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaMalinyciasta z owocamiciasta z makiem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Ciemny biszkopt, krem z jabłek...

orzechowa pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto orzechowe z kremem budyniowym.

Orzechowiec-czyli orzechowy biszkopt...

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i...

Pyszne ciasto. Mięciutkie kakaowe...

Princessa

Dodane przez: czekoladka

Ciasto Princessa z karmelem i kremem budyniowym

Pyszne, delikatne ciasto z wiórkami...

serowo-makowa delicja z kajmakiem i nutką zurawin

Dodane przez: agarybak76

Serowo- makowa delicja z kajmakiem i nutką...

Pyszne, wielowarstwowe ciasto,...

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i...

To najlepsze ciasto z truskawkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE