Ciasto delicja makowo - malinowa z kremem serowo - budyniowym

4.5 (160 ocen)

  • 40 min

Nietuzinkowe połączenie smaku malin, cytrynowego kremu i makowego biszkoptu. Na stole prezentuje się bardzo ładnie, a najważniejsze jest to, że cudownie smakuję. polecam! Ciasto może pojawić się również w zimie gdy wykorzystamy mrożone owoce, na święta jak znalazł:) polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt makowy:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka suchego maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżki zimnej wody

    Masa budyniowo - galaretowa z serem:
    250g białego mielonego sera
    150g masła
    3 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 galaretka cytrynowa
    5 łyżek cukru pudru
    Sok i skórka starta z połówki cytryny

    Wkładka malinowa:
    700g malin – mogą być mrożone
    5 łyżek cukru
    1 budyń malinowy
    1 galaretka malinowa
    0,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto delicja makowo - malinowa z kremem serowo - budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy: Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny biszkopt przekroić na pół.
  • 2. Masa budyniowo - galaretowa z serem: Budyń rozprowadzić w ¾ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony proszek. Ugotować budyń, na koniec wsypać galaretkę w proszku i sok z cytryny. Mieszać aż galaretka całkowicie się rozpuści. Zostawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
  • 3. Wkładka malinowa: Budyń rozmieszać w wodzie. Maliny zagotować z cukrem. Gdy się zagotują dodać rozpuszczony budyń i galaretkę w proszku. Zagotować. Ostudzić.
  • 4. Przełożenie:
    Pierwszą część biszkoptu posmarować połową kremu, wyłożyć lekko tężejącą galaretkę malinową. Gdy całkowicie zastygnie delikatnie rozsmarowana niej drugą część kremu. Przykryć pozostałym biszkoptem, wierzch polać polewą. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Serowo-malinowa delicja z cappuccino

To może cię zainteresować