Ciasto Malinowa delicja

  • wyświetlono: 1753 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 0

Delikatny biszkopt, słodkie delicje, orzeźwiająca galaretka i pyszna masa z malinami to moja propozycja na letnie ciasto. Wbrew pozorom ciasto powstaje szybko, a efekt tak smakowy, jak i wizualny zachwyca:). Polecam.

Jaga85

Składniki

Blaszka 25x36 cm
Biszkopt:
• 4 duże jajka,
• 4 łyżki mąki,
• 4 łyżki cukru,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• 1 łyżka oleju,
• Szczypta soli,
Śmietanka czekoladowo- malinowa :
• 0,5 l śmietanki 30%,
• 0,5 kg sera z wiaderka,
• ok 550 gram świeżych malin,
• 1 tabliczka czekolady deserowej, 100 gram (70% kakao),
• ok 3 -4 łyżki cukru pudru do smaku,
• 7 zaokrąglonych łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
• 24 sztuki delicji truskawkowych w białej czekoladzie
Wykończenie:
• 2 galaretki malinowe (każda na 0,5 litry wody),
• 1 łyżeczka żelatyny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Malinowa delicja

  • Gotowe ciasto biszkoptowe1. BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy pojedynczo żółtka. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto biszkoptowe wykładamy na przygotowaną blaszkę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
  • przygotowane maliny oraz czekolada2. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody.
  • ubijanie śmietanki3. Schłodzoną śmietankę umieszczamy w misce i ubijamy.
  • wyłożenie malin  oraz delicji4. . Do ubitej dodajemy cukier puder oraz stopniowo ser. Do jednolitej, odpowiednio słodkiej masy wlewamy żelatyn ę. Dokładnie ją miksujemy, po czym dodajemy czekoladę oraz maliny. Masę bardzo delikatnie mieszamy łyżką, by owoce się nie rozpadły. Gotową wykładamy na upieczony wcześniej biszkopt. Rozprowadzamy ją równolegle po całej jego powierzchni.
    Na masę wykładamy delicje. Pomiędzy nie dodatkowo umieszczamy maliny. Ciasto wkładamy do lodówki, by śmietanka zastygła.
    Między czasie przygotowujemy wykończenie.
  • wylanie galaretki5. Galaretki i żelatynę umieszczamy w garnuszku. Mieszaninę zalewamy 4 szklankami przegotowanej wody. Całość dokładnie mieszamy, by galaretka się rozpuściła. Tak przygotowaną studzimy. Tężejącą wylewamy na zastygnięte ciasto, które ponownie umieszczamy w chłodzie. Gdy galaretka zastygnie można się częstować

Porady

Maliny można także zastąpić innymi owocami, dopasowując do ich koloru kolor i smak galaretki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakibiszkoptMalinydelicjeciasto z owocamismietanka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Orzechowa delicja

Dodane przez: Jaga85

Ciasto orzechowa delicja

Ciasto pyszne i eleganckie! Słone...

image-19y0rwb

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z delicjami i galaretką

Ja i moje dzieci uwielbiamy to...

shrek z delicjami

Dodane przez: anka1988

Ciasto shrek z delicjami

Ciasto na bazie soku zielonego...

Ciasto z delicjami

Dodane przez: nika9085

Ciasto z delicjami

Łaciate ciasto z delicjami to uczta...

Bananowa Delicja

Dodane przez: joanna30

Ciasto bananowa Delicja

Pyszne i orzeźwiające ciasto bez...

ciasto delicja

Dodane przez: juchab

Ciasto Delicja z mandarynkami

Ciasto o wielu warstwach, które...