Przyszedł czas na grzyby.W lasach zaczął się wysyp grzybów.Polecam wspaniały przepis na Dary lasu w sosie śmietanowo-koperkowym.
40 min
Składniki:
200 g borowików
200g podgrzybków
200g czerwonych łebków
200 ml śmietanki do sosów lub szklanka śmietany 18%
3 łyżki masła
świeży koperek
1 duża cebula
sól i pieprz do smaku
Grzyby w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą.Trzonki odciąć, większe kapelusze przekroić na pół.
Grzyby wrzucamy na patelnię,czekamy aż puszczą soki,smażymy przez ok.20 minut co jakiś czas mieszając tak aby nie uszkodzić kapeluszy,gdy wody z grzybów będzie coraz mniej dodajemy masło i cebulkę,smażymy jeszcze przez ok.10 minut,dodajemy śmietanę oraz przyprawy,wszystko dokładnie ze sobą łączymy pod koniec wrzucamy świeży koperek.
Potrawa to idealny dodatek do mięs (dziczyzna),pieczeni,smaczna przystawka jak i dodatek do dań.
Smacznego!
Komentarze