Danie z tego co było w lodówce

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Witajcie dziś kolejny upalny dzień, dzieciaki pojechały nad jezioro, a ja postanowiłam przygotować im obiad. Tak siedziałam, myślałam aż wpadł mi do głowy fajny pomysł na szybkie danie jednogarnkowe.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g małych pieczarek,

    250 g wołowiny na tatar,

    5 łyżek oleju,

    2 średnie cebule,

    330 g salcesonu białego wieprzowego,

    3 łyżki marchewki pokrojonej w drobne słupki,

    2 szklanki wody,

    1 woreczek 100 g kaszy gryczanej prażonej,

    0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,

    0,5 łyżki mieszanki pomidor, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi,

    1 płaska łyżka suszu z kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe Przekąski

Danie z tego co było w lodówce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • danie jednogarnkowe 1. Na dużą patelnię wlać olej rozgrzać go następnie dodać cebulę pokrojoną w grubszą kostkę i podsmażyć na lekko rumiany kolor, do podsmażonej cebuli przełożyć wołowinę na tatar i całość podsmażyć na średnim ogniu rozdrabniając mięso wołowe. Do podsmażonej cebuli z mięsem dodać oczyszczone malutkie pieczarki i także podsmażać do czasu aż pieczarki zmienią kolor.
  • danie jednogarnkowe 2. Jak już pieczarki z mięsem i cebulą ładnie się podsmażyły wtedy dodać salceson biały wieprzowy pokrojony w grubszą kostkę i podsmażyć do czasu rozpuszczenia się salcesonu. Po tym czasie dodać marchew pokrojoną w cienkie słupki lub startą na tarce jarzynowej, całość podsmażyć podlewając pół szklanki wody.
  • danie jednogarnkowe 3. Gdy całość ładnie się podsmażyła i prawie wyparowała woda wsypać kaszę wlać resztę wody czyli półtorej szklanki wsypać suszony czosnek niedźwiedzi zamieszać i podsmażyć następnie wsypać mieszankę pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim i całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu miękkości kaszy i wyparowania dodanej wody. Na koniec zdjąć z ognia wsypać suszony koper, zamieszać.
  • danie jednogarnkowe 4. Tak przygotowane danie to dobre rozwiązanie na szybki obiad zwłaszcza w takie upały. Smak i zapach, który roznosił się po domu był tak aromatyczny, że dodane zdjęcia tego nie okazują. Serdecznie polecam przygotowanie dania z salcesonem, nie trzeba w ogóle doprawiać solą ani innymi przyprawami, a sam smak nie do opisania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować