Ryba w leczo

4.5 (162 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Rybę w warzywach zna każdy z nas, bo w takiej formie pojawia się na świątecznym/imieninowym stole. A co powiecie na rybę w leczo? Ja jestem na tak, jak dla mnie smakuje lepiej niż ta tradycyjna!

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ryby:
    500g filetów białej ryby, u mnie halibut
    2 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    1/2 szklanki mąki
    sól, pieprz
    olej

    Leczo:
    4 papryki
    2 cebule
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    5 listków laurowych
    10 kulek ziela angielskiego
    3 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    sól, pieprz, vegeta
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ryba Leczo Przekąski

Ryba w leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy obficie solą i pieprzem. Maczamy w jajku oraz w mące wymieszanej w bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu wykładając na ręcznik papierowy.
  • 2. Paprykę kroimy w paski, cebulę w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na małych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy, paprykę w proszku, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i vegetę. Zalewamy szklanką wody. Dusimy do miękkości warzyw przez około 30 minut. Dodajemy koncentrat.
  • 3. W dużej misce lub dwóch miejszych układamy warstwami rybę oraz leczo na przemian do wyczerpania składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować