Smalec gęsi.Warto mieć w lodówce słoik tego wybornego smalcu

5 (186 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Polska gęś króluje na stołach całej Europy, na szczęście i u nas wróciła do łask. Dietetycy chyba wszystko powiedzieli o zdrowotnych i smakowych walorach tego mięsa. Proponuję wytopić smalec gęsi- ma wysoką temperaturę dymienia i jest niezwykle smaczny. W dobrych marketach można kupić bez problemu zamrożony, pod handlową nazwą -gęsi tłuszcz sadełkowy-.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kilogram tłuszczu gęsiego
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Smalec gęsi.warto mieć w lodówce słoik tego wybornego smalcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zamrożony tłuszcz rozmrażamy, następnie kroimy nożem na kawałeczki. Pokrojony tłuszcz wkładamy do garnka i topimy na średnim ogniu. Mieszamy-trwa to około 15 minut, wytopią się skwarki(niewiele bo około 2 łyżki).Jeszcze ciepły rozlewamy do mniejszych słoiczków lub do jednego większego.Przechowujemy w lodówce.

Porady

Smalec gęsi najlepiej przechowywać w lodówce. Jak wcześniej pisałam ma wysoką temperaturę dymienia dlatego można na nim smażyć wszelakie mięsiwa. W temperaturze pokojowej robi się płynny, ale po wyjęciu z lodówki można posmarować kromkę chleba i jeszcze ogórek kiszony lub małosolny - pyszna kanapka gotowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować