Daktylowo-orzechowe mini tarty bez cukru

0 (0 ocen)

Pyszne,lekkie tarty bez cukru. Szybkie wykonanie i piękny efekt końcowy. Z podanych składników wychodzi 6 mini tart, po około 194 kcal jedna sztuka.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    60 g mąki żytniej
    60 g mąki krupczatki
    10 g mąki pszennej
    50 g suszonych daktyli
    20 g orzechów włoskich łuskanych
    20 g żurawiny
    200 g śmietany 12 %

    Składnik dodatkowy:
    2 jajka

    Składniki robocze:
    aromat cytrynowy
    ok. 40 ml wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Daktylowo-orzechowe mini tarty bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13x49kt 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę krupczatkę, żytnią. Wymieszać. Dodać jedno żółtko i aromat cytrynowy. Wymieszać. Następnie dolewać wodę wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • image-24bw9x5 2. Wyrobione ciasto rozwałkować. Formy do tarty wysmarować delikatnie masłem i wyłożyć ciastem. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.
  • image-1vqqa3m 3. Wypełnienie:
    Daktyle włożyć do miski. Zalać wrzątkiem. Zostawić na 2 godziny. Po tym czasie odcedzić,przełożyć do blendera. Dodać orzechy i zmiksować.
  • image-1s3tcra 4. Dodać jajko,białko i śmietanę. Ponownie zmiksować.
  • 5. na koniec dodać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać.
  • image-24t5mut 6. na podpieczone tarty ( około 8 minut) wylać masę daktylowo-orzechową. Wyłożyć żurawinę. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut ( do ścięcia kremu). Wyjąć,ostudzić i wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Orzechy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować