Pyszne,lekkie tarty bez cukru. Szybkie wykonanie i piękny efekt końcowy. Z podanych składników wychodzi 6 mini tart, po około 194 kcal jedna sztuka.
Składniki:
Składniki podstawowe:
60 g mąki żytniej
60 g mąki krupczatki
10 g mąki pszennej
50 g suszonych daktyli
20 g orzechów włoskich łuskanych
20 g żurawiny
200 g śmietany 12 %
Składnik dodatkowy:
2 jajka
Składniki robocze:
aromat cytrynowy
ok. 40 ml wody
Daktylowo-orzechowe mini tarty bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę krupczatkę, żytnią. Wymieszać. Dodać jedno żółtko i aromat cytrynowy. Wymieszać. Następnie dolewać wodę wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
2.Wyrobione ciasto rozwałkować. Formy do tarty wysmarować delikatnie masłem i wyłożyć ciastem. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.
3.Wypełnienie:
Daktyle włożyć do miski. Zalać wrzątkiem. Zostawić na 2 godziny. Po tym czasie odcedzić,przełożyć do blendera. Dodać orzechy i zmiksować.
4.Dodać jajko,białko i śmietanę. Ponownie zmiksować.
5.na koniec dodać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać.
6.na podpieczone tarty ( około 8 minut) wylać masę daktylowo-orzechową. Wyłożyć żurawinę. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut ( do ścięcia kremu). Wyjąć,ostudzić i wstawić do lodówki.
Komentarze