Zdrowe batony daktylowo orzechowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Rewelacyjna zdrowa wersja sklepowych batoników. Dla wszystkich wielbicieli masła orzechowego i daktyli!

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka daktyli
    2 łyżki gładkiego masła orzechowego
    2 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżki płatków owsianych
    1 łyżka nasion chia
    2 łyżki suszonych wiśni
    3 łyżki orzechów nerkowca
    60 g gorzkiej czekolady 70%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Zdrowe batony daktylowo orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy z zalewy. Daktyle przekładamy do głębszej miski. Dodajemy masło orzechowe. Całość blendujemy blenderem na gładką masę. Ja używam ręcznego blendera. Do masy dokładamy wiórki kokosowe, płatki owsiane, nasiona chia, suszone wiśnie oraz rozbite tłuczkiem orzechy nerkowca. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Masa musi być dość zwarta. Wszystko przekładamy do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wylepiamy dno, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch masy daktylowej. Ponownie chłodzimy w lodówce. Całość kroimy na małe batoniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować