Trufle daktylowe z kokosem i kawą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Słodycze nie muszą być niezdrowe i trudne w przygotowaniu,to propozycja bez glutenu, bez cukru, tłuszczu i pieczenia.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki daktyli bez pestek
    120 ml espresso
    1 łyżka domowego likieru kawowego
    1 szklanka wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Kulki

Trufle daktylowe z kokosem i kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle wsypujemy do rondelka. Zalewamy zaparzoną kawą i gotujemy do wyparowania płynu. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Mieszamy z łyżką likieru.
  • 2. Do zblendowanej masy dodajemy 3 łyżki wiórków kokosowych.
    Na talerz wysypujemy pozostałe wiórki. Za pomocą 2 łyżek formujemy kulkę - obtaczamy w wiórkach. Czynność powtarzamy do wyczerpania masy daktylowej.
    Można wstawić do lodówki, ale u mnie znikają zaraz po przygotowaniu :)

Porady

Masa daktylowa jest lepka -dlatego obsypuję ją obficie wiórkami i w rękach kształtuję kulkę. Używam mocnej, gorzkiej kawy - wg ustawień mojego ekspresu to 2 x espresso, której smak podkreślił dodatkowo domowy likier mojej siostry

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować