Daktylowe trufle z migdałami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Fit słodycze? Proszę bardzo! Słodziutkie trufle z daktyli i płatków migdałowych obtoczone gorzkim kakao przygotujemy w dosłownie kilka minut. Bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia i przepyszne!

  • 15 min

Składniki:

  • 200g suszonych daktyli
    150g płatków migdałów
    2 mocno czubate łyżeczki kakao + do obtoczenia
    opcjonalnie łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Trufle Kulki

Daktylowe trufle z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na godzinę, odsączamy na sitku (nie odciskamy).
    Płatki migdałów mielimy w blenderze razem z namoczonymi daktylami i kakao aż uzyskamy gęstą, jednolita masę. Ewentualnie dodajemy łyżeczkę miodu ale nie ma takiej konieczności bo daktyle są wystarczająco słodkie.
    Małą łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe kawałki masy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w kakao.
    Zostawiamy w lodówce do schłodzenia ale jeśli nie jesteście w stanie odczekać tych dwóch godzin to możecie jeść je bezpośrednio po przygotowaniu :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Daktyle Kakao Migdały Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować