Czosnkowe pstrągi pieczone z cukinią i pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pstrąg to ryba, po którą chyba najczęściej sięgam. Aby moje obiady nie były monotonne ryby te przygotowuję z różnymi dodatkami. Dziś polecam ich połączenie z czosnkiem oraz soczystymi, pieczonymi warzywami.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • • 2 pstrągi,
    • Około 3-4 ząbki czosnku do nadziania ryb,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Sól do smaku,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • 2 nieduże gałązki rozmarynu,
    • 1 młoda cukinia,
    • Gałązka koktajlowych pomidorów,
    • Główka czosnku do pieczenia,
    • Olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Czosnkowe pstrągi pieczone z cukinią i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie ryb 1. Ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ich wierzch nacinamy w kilku miejscach. W wykonane nacięcia wkładamy pokrojony w plasterki czosnek.
  • faszerowanie 2. Tak przygotowane ryby nacieramy olejem oraz oprószamy solą i pieprzem do smaku. W środek każdej ryby wkładamy po małym pęczku natki pietruszki i po gałązce rozmarynu.
  • przygotowanie cukinii 3. Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem. Cukinię kroimy w plasterki o grubości około 0,8 cm.
  • przed pieczeniem 4. Tak przygotowaną układamy na dnie naczynia. Na cukinię wykładamy ryby. Wokół umieszczamy pomidorki i przekrojoną na połowę główkę czosnku. Warzywa skrapiamy olejem i oprószamy przyprawami.
    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 30 minut w 180°C. Przed podaniem ryby oprószamy posiekaną natką pietruszki. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czosnek Pomidor Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować