Czekoladowy tort z karmelizowanymi pomarańczami i konfiturą pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:Ciasto:
Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamane czekolady roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 170 - 180 stopni C.
2.Polewa:
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką oraz masłem i cukrem. Dobrze ze sobą wymieszać
3.Karmelizowane pomarańcze:
Pomarańcze kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i podsmażyć cienkie plasterki pomarańczy.
Komentarze