Biszkopt czekoladowy z 3 jaj

4.4 (208 ocen)

Pyszny biszkopt czekoladowy, bardzo puszysty, delikatny i wysoki. Doskonale nada się do tortu, lub ciasta. Polecam!

Składniki:

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
    1/2 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki pszennej
    2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
    50 g startej czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.4 (208 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Jajko

Biszkopt czekoladowy z 3 jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!) Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!). Piec w 170st.C około 30-35 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony) Po tym czasie wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na ziemie z około 60 cm. Następnie umieścić w uchylonym piekarniku i pozostawić do wystudzenia. Ostudzony można przekroić nawet na 4 blaty. Tak przygotowany biszkopt posłuży nam zarówno do tortu jak i do ciasta. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Jajka Kakao Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować