Czekoladowa wieża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włączyłam piekarnik do rozgrzania (140°C), trzy blachy (jeśli nie masz aż tylu blach do pieczenia, możesz wykorzystać starą indiańską sztuczkę i zmieścić się na dwóch, ja tak zrobiłam i sprawdziło się całkiem nieźle) wyłożyłam papierem do pieczenia i na każdym arkuszu narysowałam okrąg o średnicy 20 cm.
2.Przystąpiłam do ubijania białek, a kiedy były już sztywne, dodałam cukier (po łyżeczce), oprószyłam pianę kakao, skropiłam octem i przemieszałam delikatnym, acz zdecydowanym ruchem. Następnie podzieliłam ją między trzy koła rozprowadzając równą warstwą.
3.Włożyłam na godzinę do piekarnika, a po jego wyłączeniu zostawiłam bezy w środku aż do ich całkowitego wystygnięcia (najlepiej byłoby zostawić je na całą noc).
4.Na krem utarłam żółtka razem z cukrem, po czym cały czas mieszając, dosypałam kakao i mąkę. W oddzielnym naczyniu stopiłam czekoladę, dodając do niej wanilii.
5.Mleko ze śmietaną podgrzałam w rondlu i wlałam do poprzedniej mieszaniny rozprowadzając trzepaczką. Przelałam wszystko razem z powrotem do rondla i zagotowałam. Kiedy krem już zgęstniał, zdjęłam go z ognia i dodałam stopioną czekoladę. Krem odstawiłam do ostygnięcia (nie polecam Ci wkładać go do lodówki, bo może się zestalić, możesz za to przykryć go arkuszem pergaminu posmarowanym masłem lub posypać warstewką cukru pudru przesianego przez sitko, co pomoże zapobiec utworzeniu się skorupy na powierzchni).
6.Aby powstała wieża, należało po kolei: jeden bezowy spód posmarować jedną trzecią kremu i tak jeszcze dwa razy, a na końcu posypałam gotowe ciasto posiekanymi pistacjami. I voilà, czekoladowa wieża gotowa!
Komentarze